sobota, 5 kwietnia 2014


 Dziś śniadanie proste i słodkie.

Zazwyczaj wszystko co potrzeba do przygotowania racuchów znajdziecie w kuchennych szafkach. 

Co potrzebujemy?
jabłko (kwaśne)
mąka
mleko
jajko
cukier puder i miód



Racuchy klasyczne to placuszki z jabłkiem. 
Do ciasta możecie jednak dodać inne składniki (banany, bakalie).


 Przygotowania zaczynamy od obrania jabłka i pokrojenia go na drobne plasterki.



Ciasto na racuchy nie może być zbyt płynne.
Przepis na ciasto należy do tak zwanych przepisów na oko.
Jajko, 3/4 szklanki mąki, mleko mieszamy w miseczce do gładkiej konsystencji.
 Ostrożnie z dodawaniem mleka!



Rozgrzewamy patelnie, wylewamy ciasto w formie małych placuszków.
Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.



Racuszki przyozdabiamy cukrem pudrem i miodem.



 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz