Dziś śniadanie proste i słodkie.
Zazwyczaj wszystko co potrzeba do przygotowania racuchów znajdziecie w kuchennych szafkach.
Co potrzebujemy?
jabłko (kwaśne)
mąka
mleko
jajko
cukier puder i miód
Racuchy klasyczne to placuszki z jabłkiem.
Do ciasta możecie jednak dodać inne składniki (banany, bakalie).
Przygotowania zaczynamy od obrania jabłka i pokrojenia go na drobne plasterki.
Ciasto na racuchy nie może być zbyt płynne.
Przepis na ciasto należy do tak zwanych przepisów na oko.
Jajko, 3/4 szklanki mąki, mleko mieszamy w miseczce do gładkiej konsystencji.
Ostrożnie z dodawaniem mleka!
Rozgrzewamy patelnie, wylewamy ciasto w formie małych placuszków.
Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.
Racuszki przyozdabiamy cukrem pudrem i miodem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz