niedziela, 6 kwietnia 2014


Dzisiaj propozycja na bardzo aromatyczne sobotnie śniadanie.

Bruschetta to proste danie wywodzące się z kuchni włoskiej.
 Jest to rodzaj grzanki, której podstawą jest świeże pieczywo,
posmarowane oliwą i roztartym ząbkiem czosnku.

Istnieją różne wariacje tego dania, które smakują równie wyśmienicie w porze śniadania, jak i kolacji.
Grzanki najczęściej podaje się z mieszanką pokrojonych pomidorów i liści świeżej bazylii.


Co potrzebujemy?

pomidory
O tej porze roku znalezienie smacznych pomidorów nie jest łatwe, 
ale na pewno nie niemożliwe! Poszukaj ich w dobrze zaopatrzonych sklepach.
czosnek
korzenna bagietka
świeża bazylia
oliwa
pesto
pieprz i sól

Pamiętaj, że w przygotowywaniu bruschetty niezwykle ważną rolę odgrywa jakość użytych składników!



 Sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój w drobną kostkę. 
Cząstki pomidora warto delikatnie odsączyć z nadmiary soku.

Zgnieć dwa ząbki czosnku.

Pomidory, czosnek, łyżeczkę pesto i garść liści bazylii wymieszaj w miseczce.
Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Pokrojoną bagietkę wrzuć na patelnię.
Kromki powinny się ładnie przyrumienić. 
Użyj oliwy - dzięki temu grzanki nabiorą pięknego aromatu. 


 Ułóż grzanki w naczyniu do zapiekania, nałóż na nie pomidorową mieszankę.
Wstaw naczynie na około 10-15 minut do piekarnika.
Tyle wystarczy, aby podgrzać pomidory.  



Gotowe grzanki warto przyozdobić świeżym listkiem bazylii.
Będzie jeszcze bardziej aromatycznie!



 Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz