Dzisiaj propozycja na bardzo aromatyczne sobotnie śniadanie.
Bruschetta to proste danie wywodzące się z kuchni włoskiej.
Jest to rodzaj grzanki, której podstawą jest świeże pieczywo,
posmarowane oliwą i roztartym ząbkiem czosnku.
Istnieją różne wariacje tego dania, które smakują równie wyśmienicie w porze śniadania, jak i kolacji.
Grzanki najczęściej podaje się z mieszanką pokrojonych pomidorów i liści świeżej bazylii.
Bruschetta to proste danie wywodzące się z kuchni włoskiej.
Jest to rodzaj grzanki, której podstawą jest świeże pieczywo,
posmarowane oliwą i roztartym ząbkiem czosnku.
Istnieją różne wariacje tego dania, które smakują równie wyśmienicie w porze śniadania, jak i kolacji.
Grzanki najczęściej podaje się z mieszanką pokrojonych pomidorów i liści świeżej bazylii.
Co potrzebujemy?
pomidory
O tej porze roku znalezienie smacznych pomidorów nie jest łatwe,
ale na pewno nie niemożliwe! Poszukaj ich w dobrze zaopatrzonych sklepach.
czosnek
korzenna bagietka
świeża bazylia
oliwa
pesto
pieprz i sól
Pamiętaj, że w przygotowywaniu bruschetty niezwykle ważną rolę odgrywa jakość użytych składników!
Sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Cząstki pomidora warto delikatnie odsączyć z nadmiary soku.
Zgnieć dwa ząbki czosnku.
Pomidory, czosnek, łyżeczkę pesto i garść liści bazylii wymieszaj w miseczce.
Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pokrojoną bagietkę wrzuć na patelnię.
Kromki powinny się ładnie przyrumienić.
Użyj oliwy - dzięki temu grzanki nabiorą pięknego aromatu.
Ułóż grzanki w naczyniu do zapiekania, nałóż na nie pomidorową mieszankę.
Wstaw naczynie na około 10-15 minut do piekarnika.
Tyle wystarczy, aby podgrzać pomidory.
Gotowe grzanki warto przyozdobić świeżym listkiem bazylii.
Będzie jeszcze bardziej aromatycznie!
Będzie jeszcze bardziej aromatycznie!
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz