poniedziałek, 7 kwietnia 2014


Pomysł na śniadanie pojawił się razem z wiosennym słońcem, które śmiało zagląda nam dziś w okna. 
Moja propozycja na dziś to bardzo wartościowa, zielona sałatka.

Co potrzebujemy?
roszponka
awokado
seler naciowy
oliwki
mozzarella
szynka
słonecznik
pestki dyni
oliwa
ocet balsamiczny
sól i pieprz


Przygotowania zaczynamy od uprażenia słonecznika i pestek dyni.
Wrzuć pestki na suchą patelnie, podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Ziarenka muszą się ładnie przyrumienić. 

Mozzarellę rozdziel na małe kawałeczki. Odsącz kilka czarnych oliwek. 
Seler naciowy pokrój w dość drobną kostkę. 

 
Awokado!

Dla niektórych może być sporym zaskoczeniem, że jest to owoc, a nie warzywo. 
W niektórych rejonach świata awokado nazywane jest gruszką aligatora 
(z uwagi na swój uroczy kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę).

W awokado prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów.
Owoc charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. 
Łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E.

 Dojrzały owoc świetnie się rozsmarowuje, dzięki czemu w niektórych rejonach świata
 jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. 

Możecie dodawać go do sałatek, makaronów, koktajli i przystawek. 
Dodanie soku z cytryny zapobiegnie brunatnieniu miąższu owocu.


Dobrze umyj liście roszponki. 
Na talerz dorzucaj po kolei wszystkie składniki, w ilościach jakie lubisz najbardziej!




Do sałatki warto dorzucić kilka plasterków ulubionej szynki.



Na chwilę przed podaniem delikatnie dopraw - sól i świeży pieprz wystarczą. 
Sałatkę polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Z piekarnika wyciągnij chrupiącą, zbożową ciabattę.





Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz